Coș

0 items in total

Niciun produs în coș.

Trusou Botez Mickey Mouse33

Sfaturi pentru românii de peste hotare: cum organizezi un botez ortodox ca la noi în țară

Dacă ești proaspătă mămică stabilită în străinătate și dorești să-ți creștinezi copilul conform tradiției ortodoxe, contează pe experiența și promptitudinea Atelierelor Andini pentru a organiza un botez perfect. Ți-am pregătit un mic îndrumar care să te ajute la pregătiri și îți stăm la dispoziție cu toate produsele de care ai nevoie, pe care ți le putem expedia în condiții perfecte în orice parte a globului.

Iată pașii pe care trebuie să-i parcurgi și obiectele de care ai nevoie pentru a organiza un botez ”ca la carte”, de care să-și amintească cu drag toți invitații, români sau de pe alte meleaguri.

 1. Stabilește cu cei apropiați ce fel de botez vă doriți și vorbiți cu nașii.

Sfătuiește-te cu soțul și cu rudele apropiate. Stabiliți cum vreți să fie botezul: unul ”în stil mare”, desfășurat la biserică și restaurant, unul în cerc intim, organizat acasă, sau alte variante, cu slujba acasă și masa la restaurant, de exemplu. Alegeți nașii copilului și vorbiți cu ei, implicându-i din timp în pregătirea evenimentului; vor fi încântați să vă ajute.

 1. Contactează preotul ortodox care urmează să oficieze slujba și stabiliți locul, ziua și ora.

Ia legătura cu preotul bisericii ortodoxe din regiunea în care locuiești. Stabiliți împreună data, ora și locul unde se va desfășura slujba de botez, precum și detaliile preliminare. Dacă biserica se află departe de casa ta, poți discuta cu preotul să oficieze slujba acasă. În cazul în care botezul va avea loc acasă, întreabă-l pe preot și notează-ți ce trebuie să-i pui la dispoziție.

 1. Pune pe hârtie programul de activități, valabil pentru părinți, nași și rudele sau prietenii pe care doriți să-i implicați.

Îți enumerăm orientativ principalele activități în lista de mai jos, pe care o poți extinde sau simplifica, după preferințe. Este important să notezi la fiecare activitate cine se ocupă concret de ea și care este termenul-limită până la care să fie îndeplinită. Unele activități se vor regăsi atât la părinți, cât și la nași:

 • Alcătuirea listelor de invitați pentru cele trei momente ale botezului: slujba religioasă, masa festivă și băița de a doua zi;
 • Contactarea restaurantului și stabilirea zilei și a intervalului orar, a meniului, decorațiunilor și programului;
 • Contactarea furnizorilor de servicii pentru masa festivă (fotograf, operator filmare video, florar, decorator, formație de muzică live, DJ, ursitoare etc.);
 • Alcătuirea listei de cumpărături pentru slujba religioasă, masa festivă și băița de a doua zi, aferentă părinților și, respectiv, nașilor. NOTĂ: elementele-cheie pentru botez trebuie alese cu grijă și procurate din timp: hăinuțele copilului pentru intrarea în biserică, trusoul bebelușului, lumânările de botez și cruciulițele pentru invitați;
 • Selectarea furnizorilor și comandarea produselor necesare;
 • Trimiterea invitațiilor;
 • Stabilirea ținutei pentru părinți și nași, eventuale completări și programări din timp la saloanele de înfrumusețare;
 • Primirea și verificarea produselor achiziționate;
 • Contactarea invitaților pentru confirmarea participării;
 • Pregătirea actelor pentru înscrierea bebelușului în registrul parohial;
 • Contactarea preotului pentru a stabili ultimele detalii;
 • Recapitulare finală și verificarea tuturor detaliilor (inclusiv a celor legate de cazare și transport pentru fiecare invitat) pentru cele trei momente principale: slujba religioasă, masa festivă și băița de a doua zi.
 1. Împreună cu nașii, stabiliți ce urmează să aveți nevoie pentru fiecare etapă a evenimentului (slujba religioasă, masa festivă și băița de a doua zi), alegeți produsele și comandați-le din timp

Conform obiceiurilor din România zilelor noastre, părinții trebuie să asigure pentru botez următoarele:

 • Hăinuțele bebelușului, în care va fi îmbrăcat copilașul la biserică, înainte de oficierea botezului. De obicei, acestea sunt de culoare roz pentru fetițe și bleu pentru băieței, dar nu este o regulă. Important este să fie cât mai comode pentru prunc și potrivite temperaturii ambientale. Vezi oferta noastră de hăinuțe pentru botez, unde vei găsi diverse modele de costumașe, rochițe, botoșei, cizmulițe, pălărioare, pături călduroase și multe altele. Nașii urmează să se ocupe de trusoul de botez, care include hainele cu care va fi îmbrăcat bebelușul după primirea tainei botezului.
 • Cutiuță pentru prima șuviță de păr a bebelușului. În timpul botezului, bebelușului i se va ”tăia moțul”. Pentru a păstra ca amintire șuvița, alege din oferta Atelierelor Andini modelul preferat de cutie și nu uita să iei cu tine la botez și o foarfecă.
 • Invitații la botez. Inspiră-te din oferta noastră și alege modelul preferat de invitație, pe care dacă dorești îl poți asorta cu un model potrivit de meniu, pentru un botez cât mai memorabil.
 • Carduri pentru indicarea locului la masă al fiecărui participant. Sunt foarte utile mai ales la o mesele festive cu mulți participanți.
 • Mărturii de botez. Românii au preluat din străinătate obiceiul de a oferi mărturii de botez participanților la eveniment, așa că probabil nu vei dori să renunți la mărturii, cu atât mai mult cu cât te afli peste hotare. Vei dori probabil să comanzi și câteva în plus, pe care să le trimiți rudelor sau prietenilor din țară care nu vor putea veni la botez. Vezi aici oferta noastră de mărturii de botez, alege ce îți place, iar noi le vom livra cu promptitudine oriunde dorești.
 • Cutie pentru dar. Cu atât mai mult cu cât te afli în străinătate, este posibil să ai nevoie de o cutie elegantă, în care invitații să introducă darul pentru bebeluș. Este un obicei foarte larg răspândit în toate colțurile lumii. Click aici pentru a vedea modelele recomandate de Atelierele Andini.
 • Caiet de impresii. Este un articol opțional, dar din ce în ce mai răspândit în zilele noastre, când comunicăm telefonic sau electronic, iar rândurile scrise de mână, cu impresiile celor care ne sunt aproape în momentele importante din viață sunt atât de prețioase! Chiar dacă vei organiza un botez în cerc restrâns, îți recomandăm să ai un caiet pentru impresiile, urările și gândurile bune ale participanților, pe care le poți apoi fotografia sau scana și trimite celor dragi aflați în țară sau în alte colțuri ale lumii.
 • Vas pentru scăldat, săpun și prosoape pentru băița de a doua zi. Conform tradiției, cu ocazia îmbăierii se pot pune la îndemâna bebelușului diverse obiecte cu semnificație predictivă: monede, cărticele, păpuși, oglinjoară etc. Despre obiectele care atrag atenția copilului se spune că prevestesc dacă va fi bogat, învățat, norocos, cuceritor ș.a.m.d.

Rochita Botez Princess - 1
Tradiția românească prevede ca, la botez, nașii copilului să ofere următoarele:

 • Trusoul de botez al bebelușului. Nașa poate alcătui singură trusoul bebelușului sau o poți îndruma să aleagă un trusou complet, cu toate cele necesare pentru ceremonia religioasă: hăinuțe, pânză de mir și fașă, sticluță de mir, două prosoape și săpun, decorate după preferințe. Vezi aici oferta noastră de trusouri de botez practice, confortabile și drăgălașe, pe care le putem livra în condiții optime oriunde în lume.
 • Lumânări de botez. Lumânările sunt accesorii indispensabile unui botez ortodox, fie că acesta se desfășoară la biserică, fie acasă. Alege din timp perechea de lumânări dorită, iar dacă selectezi un model din oferta noastră, vom avea grijă să le primești la timp și în condiții foarte bune oriunde te-ai afla. Îți recomandăm în special modelele de lumânări care se pretează cel mai bine la transport, disponibile aici.
 • Cruciulițe de botez. Acestea urmează să fie prinse în piept participanților la ceremonia religioasă și le rămân ca amintire. În unele țări este posibil să nu găsești astfel de obiecte, așa încât este mai sigur să le comanzi din țară. Vezi colecția noastră de cruciulițe de botez și alege modelul preferat.

Trusou Botez Trifoi cu 4 foi - 1
Ai nevoie de ajutor sau vrei detalii suplimentare? Contactează-ne!

La Atelierele Andini, avem multă experiență cu botezuri minunate desfășurate în țară sau peste hotare. Ne-au contractat și ne recomandă mai departe zeci de mămici și nășici din Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, Franța, Belgia, Irlanda și Grecia. Ambalăm cu grijă toate produsele comandate astfel încât să reziste foarte bine la transport și poți alege: să ți le expediem direct sau să le livrăm unei rude sau unui prieten din țară care să ți le aducă personal.

Oriunde te-ai afla, poți organiza bebelușului sau finului tău un botez ca în România, în frumoasa noastră tradiție ortodoxă. Contactează-ne și contează pe noi!

 

Citește mai multe despre datinile românești legate de botez în articolul Botezul la români – obiceiuri şi tradiţii.

Trimite articolul către un prieten

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Email
Telegram

2 thoughts on “Sfaturi pentru românii de peste hotare: cum organizezi un botez ortodox ca la noi în țară

  1. Bună, Mihaela! Da, livrăm și în străinătate, fie prin curier rutier, fie prin curier aerian. Pentru a discuta mai multe detalii. așteptăm un mesaj pe WhatsApp la numărul +40765 600 700. Zi frumoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Suport la Telefon

0765 600 700

de luni până vineri în intervalul 9 - 18


Am participat la peste 10.000 de evenimente și am făcut fericiți mii de părinți și nășici!

Te ajutăm cu drag în alegerea produselor potrivite pentru evenimentul tău rapid și simplu, direct pe Whatsapp! Completează datele de mai jos și intră chiar acum în contact cu noi!

Ești mămică sau nășică? *Bebelușul este *Data botezului *


Tematica *