Coș

0 items in total

Niciun produs în coș.

shutterstock 406010773 min e1554128693494

Băița de a Doua Zi – Ghid Complet pentru Mame și Nașe

 

 

 

Eveniment important la doar o zi după botez, băița de a doua zi reprezintă un ritual ce aduce împreună oameni dragi cu scopul de a-l binecuvânta pe bebe cu cele mai frumoase daruri. Părinții și nașii vor fi cei care vor dirija acest ritual, despre care îți povestim totul pe îndelete în cele ce urmează.

Cel mai important lucru de știut (și care o să te bucure cu siguranță, ca mămică sau nășică) este că ai deplină libertate. Băița de a doua zi este un obicei laic și nu există prevederi ale canoanelor bisericești care să facă vreo referire la ea.

Este o frumoasă tradiție, iar nimic nu este obligatoriu.

Haide să parcurgem împreună și ultimul eveniment asociat botezului micuțului sau micuței tale.

În ziua următoare evenimentului de creștinare a bebelușului, urmează așa numita „băiță de a doua zi”. Este un moment important, de suflet și plin de însemnătate atât pentru cel mic, cât și pentru părinți, nași și alți membri ai familiei.

Conform informațiilor primite de la câțiva preoți, băița de a doua zi nu are legătură cu rânduielile bisericești, ci este pur și simplu un eveniment un motiv în plus de bucurie pentru familie, prieteni și rude. De asemenea, acest ritual este definit de o mare încărcătură emoțională, pentru că nașa îi transmite bebelușului gânduri frumoase și urări de bine.

Petrecerea primei băițe este ceva restrâns, invitați fiind cei apropiați, rudele și prietenii. De obicei are loc acasă, la familia bebelului proaspăt botezat sau acasă la nași. Conform tradiției, bărbații nu au voie să participe la acest moment, ci doar femeile. Mai exact: mama copilului, nașa, moașa, vecine, rude apropiate sau prietene.

Un alt obicei important este faptul că cel mic nu trebuie pupat sau strigat pe nume din momentul botezului până a doua zi, după săvârșirea băiței.

Care sunt obiceiurile cel mai des întâlnite?

1. Deoarece evenimentul este oarecum o continuare a botezului, se obișnuiește ca în timpul băiței să fie reaprinsă lumânarea de la botez (click aici).
2. În timp ce bebelușul este îmbăiat, nașa îi adresează urări de bine: să fie inimos, cuminte, înțelept, harnic. Există varianta în care și celelalte femei se transformă în „ursitoare” pentru cel mic și îi transmit gânduri fericite.
3. În cădiță se pune fașa (click aici), iar la final aceasta se pune la uscat la oglindă, pentru că, astfel, copilul va fi curat toată viața.
4. Se spune ca pruncul trebuie dezmierdat cu mir (uleiul sfintit de la botez) pentru a avea pielea catifelata toată viata.
5. Persoanele care participă pot oferi celui mic cadouri cu valoare simbolică. Vezi aici cele mai bune variante pentru astfel de daruri: păturile pentru bebeluși, rame foto sau albume de fotografii.

Cu ocazia acestui eveniment, poți crea o nouă secțiune în caietul de impresii în care participanții să scrie urările pentru cel mic și impresiile de la petrecerea voastră.

Ce se pune în apa de îmbăiat?

Pe lângă prosopel, hăinuțe, păturică, mai ai nevoie de câteva „ingrediente” care se pun în apa din cădiță:

    • Grâu, ca să fie cinstit 
    • Semințe de cânepă, ca să crească repede
    • Flori de tei, ca să fie iubitor
    • Semințe de mac, ca să doarmă bine
    • Busuioc, ca să fie frumos
    • Fulgi, ca să fie ușori precum fulgul 
    • Orez, pentru bogăție
    • Zahăr, ca să fie dulce
    • Flori de mușățel, ca să miroasă frumos
    • Mentă, ca să crească sănătos
    • Semințe de mărar, să fie plăcut ca mărarul în mâncare

Cele enumerate mai sus le poți găsi împreună sub formă de săculeț pentru
prima băiță (click aici).

Un obiect foarte IMPORTANT ce nu trebuie să lipsească din apa de îmbăiat este bănuțul de argint (click aici). Așadar, drag părinte spiritual, poți alege un bănuț simplu sau personalizat, pentru o amintire plăcută!

Alte obiceiuri ne spun, ca pe lângă cele menționate mai sus, în apă trebuie să se mai regăsească: un ou, petale de trandafir, lapte dulce și o verighetă.

Contează buna înțelegere, pacea și bucuria

Obiceiul băiței de a doua zi este bazat pe tradiții populare ce variază puternic de la o regiune la alta a României. Nașa va deține informații din zona din care provine, mama soacră va ști alte obiceiuri, cumnata va insista că știe că ”mai trebuie făcut ceva”. Nimic nu trebuie făcut neapărat, dar ceea ce contează este atmosfera de pace și bucurie. Încearcă să pui de acord toate femeile implicate și dă-le ocazia să contribuie cum vor și cu ce pot la acest mic ceremonial.

Concluzii

În concluzie, băița de a doua zi este un eveniment de familie, fără legătură cu practicile bisericești și care este el însuși opțional. Este o frumoasă tradiție românească ce adună familia și prietenii apropiați, cu bucurie și urări de bine, în jurul copilului proaspăt creștinat. Mama și nașa sunt organizatoarele și pot fi oricât de creative doresc în desfășurarea ceremonialului, în care trebuie să domnească buna înțelegere și bucuria.

Sperăm ca articolul nostru să îți fie de folos și să ai un eveniment fericit!

Trimite articolul către un prieten

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Email
Telegram

4 thoughts on “Băița de a Doua Zi – Ghid Complet pentru Mame și Nașe

    1. Bună, Daniela! Cu mare drag! Ne bucurăm că te-a ajutat articolul nostru și ai aflat toate detaliile importante legate de băița de a doua zi. Numai bine!

  1. Imi amintesc si eu de baita de a doua zi pe care am facut-o copilului meu. As fi dorit sa fi fost instruita atat de bine, pas cu pas, dupa acest articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Suport la Telefon

0765 600 700

de luni până vineri în intervalul 9 - 18


Am participat la peste 10.000 de evenimente și am făcut fericiți mii de părinți și nășici!

Te ajutăm cu drag în alegerea produselor potrivite pentru evenimentul tău rapid și simplu, direct pe Whatsapp! Completează datele de mai jos și intră chiar acum în contact cu noi!

Ești mămică sau nășică? *



Bebelușul este *



Data botezului *


Tematica *