Coș

0 items in total

Niciun produs în coș.

Lumanare Botez Fairy Tale 22

Semnificația obiectelor folosite la botez în tradiția românească

Mămică sau nășică – mâine e ziua cea mare. Te-ai pregătit pentru tot cum ai știut mai bine. Ai recurs și la sfaturile acelor oameni drăguți de la Atelierele Andini de unde ai cumpărat toate cele necesare, te-ai consultat și cu prietenele mai vechi cu mai multă experiență, ai sunat chiar și acasă și ai vorbit cu mama, că poate îți spune ceva important la care nu te-ai gândit. N-a fost cazul. Mă rog – ai făcut tot ce ține de tine ca să iasă totul bine.

Acum trebuie doar să te relaxezi un pic înainte și să dormi – pentru că nu vrei ca mâine la biserică să nu fii la înălțime în timpul slujbei de botez. Te așezi așadar într-un fotoliu cu o carte în mână, hotărâtă să profiți la maxim de cele câteva ore de răcoare rătăcită prin cartier, contrar oricăror așteptări. Poate aveți noroc și mâine nu va fi totuși chiar așa de cald?!

În altă ordine de idei, nici nu bagi de seamă că ții invers cartea. De fapt, gândurile îți zboară tot către ziua de mâine. Și pentru că vezi că nu te poți desprinde de subiect, începi să te întrebi care sunt elementele ce definesc succesul unui astfel de eveniment? Ce înseamnă de fapt toate lucrușoarele acestea care se folosesc la un botez? De unde vin ele și cine a hotărât că trebuie să fie într-un fel și nu în altul?

Nu e ușor de răspuns. Chiar dacă privit din afară botezul pare un singur mare eveniment, el este mai degrabă o suită de momente, fiecare cu o semnificație specială – mai mult sau mai puțin înrădăcinată fie în tradiția creștin ortodoxă, fie în tradiția românească.

Etapa de la biserică, de exemplu, este una creștină – are loc în interiorul unui spațiu sacru, echivalează în plan simbolic cu primirea celui mic în comunitate și este guvernată în întregime de părintele în straie negre și cu voce de bariton, proaspăt numit în parohie și foarte îndrăgit, se pare, de majoritatea prietenelor tale.

Sau etapa de la restaurant, care urmează după slujbă. Alt moment, alt cadru, alte reguli. Oamenii mănâncă și se simt bine, conversează, te felicită pentru eveniment, pentru organizare, pentru numele inspirat dat micuțului și într-un final se retrag elegant la casele lor.

Și în sfârșit – momentul băiței de a doua zi. Aici tradiția joacă un rol important și trebuie să urmezi regulile locului pentru ca și „spiritele”, nu doar „divinul”, să fie ostoite și să accepte să pună umărul la un destin fericit pentru micul proaspăt creștin.

Așadar un botez reușit este o îmbinare fericită a acestor etape și a elementelor care le alcătuiesc. Dar pentru a le îmbina cu succes ai nevoie să intri și mai adânc în semnificația lor, să le cunoști în detaliu resorturile și semnificațiile.

SEMNIFICAȚIA PRODUSELOR FOLOSITE ÎN CADRUL CEREMONIEI RELIGIOASE

Botezul micuțului pe care îl vei ține în curând în brațe la biserică constituie o paralelă la botezul lui Isus în apele Iordanului de către Ioan Botezătorul, botez pe care-l va reitera în plan simbolic.

LUMÂNAREA DE BOTEZ – este simbolul luminii veșnice primite de creștin în suflet și se aprinde pentru a călăuzi simbolic micuțul creștin pe drumul său spiritual. Florile cu care este decorată lumânarea simbolizează frumusețea și puritatea darurilor primite de prunc prin intermediul Duhului Sfânt.

Dintre florile care decorează o lumânare de botez, unele au semnificații speciale, care țin de tradiție – de exemplu crenguța de brad face aluzie la vigoarea copacului din care a fost culeasă, în timp ce firul de floarea miresei se spune că ajută la „dezlegarea cununiilor” și la obținerea unei căsnicii trainice. Lumânarea de botez însă poate fi împodobită la fel de frumos cu flori albe de trandafir, de exemplu, a căror semnificație trimite spre ideea de puritate, fără alte conotații pre-creștine. Atelierele Andini au disponibile o serie largă de modele de lumânări de botez ce pot fi admirate AICI.

MIRUL, sau uleiul sfințit cu care preotul unge copilul pe frunte, pe ochi, la încheieturi și pe spate, este un simbol al belșugului, și a fost considerat încă din vremurile Vechiului Testament unul din cele mai prețioase daruri făcute de Dumnezeu omului prin intermediul naturii. În tradiția creștină, mirul este materia prin intermediul căreia se transmite lucrarea Duhului Sfânt și de aceea el este prezent în majoritatea ritualurilor. Pentru ceremonia botezului, mirul este cumpărat de nași sub formă de untdelemn de măsline și își capătă virtuțile spirituale în timpul ceremoniei religioase. Atelierele Andini îți oferă o multitudine de modele de sticluțe de mir, de diverse forme și ornamentate delicat cu panglici sau flori ce au darul de a sublinia natura prețioasă a conținutului.

PÂNZA DE MIR – sau crasna, cum mai este cunoscută în tradiția populară – poartă de asemenea un set de semnificații profunde. Culoarea sa albă este un simbol al purității împărăției lui Dumnezeu iar faptul că potrivit tradiției ea nu trebuie finisată, constituie o trimitere către momentele inițiale ale creștinismului când viața nu era întotdeauna ușoară și lipsită de griji.

Crasna este însoțită întotdeauna de o FAȘĂ – o panglică lată, folosită la înfășarea copilului în pânza de mir, care potrivit obiceiului este de culoare albastră pentru un băiat și roz sau roșie pentru o fetiță. Elemente tradiționale adoptate în practica religioasă spun că fașa trebuie să fie de lungime medie – nici prea lungă, nici prea scurtă – astfel încât copilul să nu se căsătorească nici prea tânăr fiind, nici la o vârstă prea înaintată. Designerii Atelierelor Andini pregătesc cu grijă pentru evenimentele dumneavoastră seturi personalizate cu numele micuțului. Puteți vedea toate produsele disponibile AICI.

HĂINUȚELE PENTRU BOTEZ au și ele o semnificație în plan simbolic. Interpretarea botezului ca renaștere spirituală este urmată în mod natural de ideea că micuțul are nevoie de veșminte noi. De aceea nașii trebuie să se asigure ca acesta pășește în lume cu tot ceea ce are nevoie. Hainele noi devin astfel o marcă a reînnoirii nu doar în plan spiritual ci și material.

Referințe la primele ceremonii de botez menționează o simplă bucată de pânză dată în dar noului creștin. Ulterior însă, veșmintele noi au devenit și un simbol al stării sociale – lucru important dacă ne gândim că creștinismul a pornit cu puțini membri, iar primirea în comunitate a unui om bogat nu făcea decât să adauge la prestigiul creștinismului timpuriu.

Nășicile pot alege dintre seturi de hăinuțe pentru finuți sau finuțe, pentru sezonul cald sau de iarnă, precum și în funcție de colorit sau tematica decorațiunilor folosite. Iar dacă cineva are o idee draguță, designerii noștri vor face tot ce ține de ei pentru a realiza un set de care să fie mândru orice prichindel. Oferta de hăinuțe pentru botez a Atelierelor Andini este deosebit de bogată. O puteți admira în toată diversitatea ei dând CLICK AICI.

CRUCIULIȚELE prinse în pieptul invitaților la biserică de către nașă semnifică implicarea celor prezenți la slujba botezului în viața comunității. Ea este unul dintre simbolurile cele mai bogate în semnificații, fiind purtată ca un neprețuit talisman. La Atelierele Andini găsiți mereu modele felurite de cruciulițe pentru botez pe care le puteți vedea AICI.

decor-cristelnita-flavius_1

DECORAȚIUNILE PENTRU BISERICĂ sunt una dintre tendințele contemporane ale botezului, justificată de dorința de a îndulci solemnitatea ceremoniei religioase. Printre decorațiunile folosite uzual la un botez modern sunt cele pentru cristelniță, constând de obicei din tul și flori, precum și din…

…STÂLPIȘORI – o altă inovație de dată relativ recentă. Aceștia nu au o semnificație sau o simbolistică specială, dar pot particulariza spațiul sacru al bisericii, în ideea de a-l face mai apropiat și mai intim pentru participanți. Iar în minea unei mămici sau nășici aflate pe ultima sută de metri înaintea unei asemenea ceremonii, aceștia fac trecerea de la spațiul spiritual în care s-a desfășurat prima parte a botezului, către spațiul mai relaxat al petrecerii de la restaurant. Atelierele Andini sunt și din acest punct de vedere o bună alegere prin oferta variată DISPONIBILĂ AICI.

SEMNIFICAȚIA PRODUSELOR FOLOSITE LA RESTAURANT

Aici lucrurilor sunt mai simple. Nu există sensuri ascunse și nu trebuie căutate simboluri. Cu excepția, poate, a celor legate de bunele maniere.

Acestea cer ca oaspeților să le fie transmise invitații la petrecerea de botez, să li se indice locurile care le-au fost rezervate la masă prin carduri speciale cu numele lor, și la plecare – în semn de mulțumire și apreciere, să le fie oferite mărturii – adică mici atenții alese cu grijă, care să le aducă aminte de frumosul eveniment la care au participat.

INVITAȚIILE DE BOTEZ – reprezintă un obicei relativ nou în tradiția botezului. Inițial, trimiterea de invitații la evenimente făcea parte din regulile etichetei aristocratice. Invitațiile se trimiteau între membrii boierimii din secolul XVI, iar pentru că oamenii care știau să scrie și să citească erau fie foarte bogați, fie membri ai Bisericii, trimiterea de invitații scrise a fost mult timp copnsiderată un semn al statusului social.

De remarcat că invitațiile erau scrise manual, chiar și după inventarea tiparului, deoarece trimiterea de invitații tipărite „în masă” nu era considerată de bun gust. Această idee s-a perpetuat până în timpurile moderne, când multe modele de invitații, deși tipărite, imită scrisul caligrafic de mână pe care l-am învâțat cu toții la școală.

Astăzi, transmiterea de invitații la evenimente precum botezul sau nunta este un lucru obișnuit pentru majoritatea dintre noi. Trebuie însă să avem grijă ca acestea să includă toate detaliile de care oaspeții au nevoie pentru a ajunge la locul evenimentului – data, ora, locația și eventual codul vestimentar. Poți consulta întreaga ofertă de invitații pregătită pentru tine de Atelierele Andini AICI.

CARDURILE DE MASĂ PENTRU BOTEZ își au originea tot în obiceiurile practicate de înalta societate. Relațiile sociale au presupus din totdeauna atât relații prietenoase, cât și de inamiciție. Pentru a evita situațiile în care răceala dintre două persoane ar fi avut un efect negativ asupra atmosferei de la un eveniment, gazdele și-au asumat răspunderea de a așeza oaspeții la masă astfel încât să micșoreze cât se poate de poate de mult posibilitatea izbucnirii unui conflict. De exemplu, firile morocănoase sau agresive erau așezate la masă în compania unor prieteni apropiați sau a unor alți invitați cunoscuți pentru ușurința cu care dezamorsează situațiile sociale dificile, obiectivul fiind obținerea unei atmosfere prietenoase pe durata mesei.

Astăzi, cardurile de masă pentru botez au obiectivul de a grupa în jurul unei mese grupuri de prieteni în funcție de criterii precum vârsta și interesele comune, rezolvând însă în același timp o chestiune de ordin absolut practic – evitarea îmbulzelii :) Atelierele Andini pot veni și aici în ajutorul părinților care doresc să organizeze pentru micuțul lor o petrecere de botez elegantă, oferind nu mai puțin de 18 modele de produse, la care se pot adăuga oricând ideile puse în practiocă ale celor care se simt inspirați. Pentru carduri special create cu dichis pentru botezul micuțului tău dă CLICK AICI.

CUTIILE DE DAR folosite la botez sunt de asemenea relativ noi ca tradiție și au apărut odată cu încetățenirea obiceiului de a dărui copilului bani în plic la plecarea de la petrecerea de botez. Acestea pot lua o varietate de forme și pot fi decorate cu felurite modele, după gustul și imaginația fiecăruia – puse în practică cu atenție și migală de către designerii de la Atelierele Andini. Vizualizați câteva exemple de cutii de dar cu un CLICK AICI.

Oferirea MĂRTURIILOR provine de asemenea din regulile etichetei practicate de clasele sociale înalte. Semnificația lor inițială nu s-a modificat de a lungul timpului – ele au în continuare menirea de a reaminti oaspeților de minunata ocazie în care au fost alături de gazde și de evenimentul în care acestea au pus atâta efort și migală. Inițial, mărturiile erau cutiuțe mici, din materiale prețioase, în care se punea zahăr rafinat – unul din cele mai scumpe alimente la acea vreme, sau fructe confiate – de asemenea scumpe și greu de procurat.

Astăzi mărturiile pot lua forme din cele mai variate, alegerea formei, modelului sau conținutului lor fiind la latitudinea gazdei. In cazul unui botez, mărturiile pot lua forma unui biberon micuț umplut cu bomboane, a unui borcănel cu miere decorat frumos cu panglici sau a oricărui alt obiect pe care gazdele îl consideră relevant în contextul evenimentului. Una dintre cele mai variate oferte de mărturii de pe piață poate fi admirată AICI.

PRODUSE PENTRU BĂIȚA DE A DOUA ZI

Băița de a doua zi este un eveniment rezervat aproape în exclusivitate apropiaților și rudelor prichindelului. Aici tradiția se manifestă cel mai puternic iar obiectele folosite sunt încărcate de semnificații tradiționale și adesea chiar pre-creștine. De aceea, obiceiurile legate de acest moment nu sunt privite foarte favorabil de către preoți, ele fiind însă tolerate în cele mai multe cazuri.

Actul în sine este clar de origine pre-creștină, fiind întâlnit la majoritatea popoarelor antice, unde purta denumirea de abluțiune și constituia o spălare rituală a corpului în vederea purificării.

Pentru acest moment părinții se pregătesc cu un set nou de două prosoape – unul pentru ca nașa să se șteargă pe mâini după îmbăiere iar altul pentru a fi oferit în dar moașei, care în unele regiuni ale țării participă la băița de a doua zi. Mămicile grijulii cărora le place să aibă de unde alege pot accesoriza perfect totul!

Apa în care se face băița trebuie să fie proaspătă, neîncepută, iar după terminarea evenimentului trebuie vărsată la rădăcina unui copac sau într-o apă curgătoare aflată într-un loc liniștit, pentru ca micuțul să aibă o viața frumoasă.

În apă pentru băiță sunt puse de obicei diferite alte obiecte care, potrivit tradiției, pot influența evoluția micuțului, de la petale de flori care să-i dea frumusețe la bănuți de argint pentru bogăție, busuioc pentru a avea pielea frumos mirositoare sau chiar lapte și miere, ale căror virtuți sunt crezute a fi transferabile asupra micuțului.

Dacă mai cunoști și alte semnificații ale obiectelor folosite în cadrul botezului, nu ezita să ne lași un comentariu :)

Trimite articolul către un prieten

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Email
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Suport la Telefon

0765 600 700

de luni până vineri în intervalul 9 - 18


Am participat la peste 10.000 de evenimente și am făcut fericiți mii de părinți și nășici!

Te ajutăm cu drag în alegerea produselor potrivite pentru evenimentul tău rapid și simplu, direct pe Whatsapp! Completează datele de mai jos și intră chiar acum în contact cu noi!

Ești mămică sau nășică? *



Bebelușul este *



Data botezului *


Tematica *