Se fac Botezuri în Post? Iată ce Spune Preotul

Botezul este unul dintre cele mai frumoase evenimente din viața fiecăruia. Reprezintă începutul unei copilării minunate pentru băiețelul sau fetița în cauză. Reprezintă o afirmare a dragostei și a sprijinului de care se bucură din partea părinților și a nașilor deopotrivă. Dar când se face botezul?

🛒 Botezul – pregătiri

La fel ca și nunta, pregătirile pentru botez încep cu muuult înainte de data stabilită, poate chiar înainte de nașterea lui bebe. Rezervarea unui întreg restaurant nu este o sarcină ușoară, mai ales dacă cel pe care ai pus ochii este unul foarte solicitat. Vei dori să iei această decizie cu câteva luni înainte de ziua evenimentului.

În ceea ce privește produsele de care ai nevoie la botez, știi deja că Atelierele Andini sunt cel mai bun magazin online cu toate articolele necesare la biserică și nu numai. Pe lângă înmânarea invitațiilor și celelalte rezervări care trebuie făcute, Sfântul Post îți poate încurca socotelile pe care crezi că le-ai rezolvat deja.
De cele mai multe ori, botezurile se țin în afara posturilor din an. Pentru orice eventualitate, le reluăm mai jos:

✝️ Posturile Mari din Timpul Anului 2019

1. Postul Paștelui, 11 aprilie – 28 aprilie, care este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi mari din an. Acesta durează 40 de zile și este precedat de Săptămâna Albă sau a Brânzei.
2. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, 22 iunie – 29 iunie, care s-au ostenit pentru vestirea Evangheliei și pentru răspândirea credinței creștine. Se ține până la 29 iunie.
3. Postul Adormirii Maicii Domnului, 1 august – 15 august, care se ține în cinstea Născătoarei de Dumnezeu și care durează două săptămâni. Din 1 la 15 august.
4. Postul Crăciunului, 14 noiembrie – 25 decembrie. Lăsatul de sec este serbat pe 14 noiembrie.
* O situație specială este perioada dintre Crăciun și Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie). Se spune că botezul n-ar trebui ținut în această perioadă pentru că o astfel de petrecere ar reprezenta o abatere de la sfințenia acelor zile. Cel mai bine ar fi să discuția asta cu preotul care va oficia ceremonia pentru 100% certitudine.

👼 Se poate ține botezul în post?

Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri privind botezul este ca acesta să nu fie ținut în posturile de peste an, mai ales în cele patru de mai sus. Având în vedere că este un eveniment plin de bucurie și de distracție, credința generală este că botezul nu se ține într-o perioadă de liniște și pace sufletească.
Totuși, sunt mulți preoți care permit botezul în timpul postului și dau dezlegare. Preotul Andrei Atudori ne spune că se poate ține slujba botezului în timpul oricărui post din an, cât timp nu are loc și o petrecere după ieșirea din biserică. Din moment ce nu se cuvine să petrecem în timpul postului, evenimentul va cuprinde în acest caz doar slujba de botez.

Chiar dacă pentru mulți botezul nu are farmec și fără petrecerea de la restaurant, alături de familie și prieteni, copilașii născuți înaintea posturilor mari trebuie botezați în acest fel. În timp ce unii părinți și nași preferă să aștepte trecerea postului pentru a putea ține un botez în formulă completă, preoții recomandă creștinarea bebelușului cât mai curând după naștere.

📜 Ce spun vechile texte?

Vechile scrieri recomandau ca botezul bebelușului să aibă loc la maximum 40 de zile după naștere, pentru ca acesta să primească de la Dumnezeu cât mai repede îngerul său păzitor. Cele 40 de zile sunt legate și de mama bebelușului, care timp de 6 săptămâni nu are voie să intre în biserică. După cele 6 săptămâni trebuie să ia legătura cu preotul pentru a intra în biserică, asta după o moliftă.

Tocmai de aceea, cei mai mulți părinți încearcă să găsească intervalul perfect între zilele de la nașterea copilașului și ziua din care mama poate păși în biserică. Având în vedere multitudinea de factori care influențează acum viețile noastre, noi credem că nu există un răspuns corect. Este recomandat ca interval maxim vârsta de un an a celui mic.

2

🤔 Ce e de făcut?

Pentru a avea un botez complet, Atelierele Andini îți recomandă să îl ții în afara posturilor mari de peste an și să comanzi cele necesare cât mai din timp, pentru a fi sigură că vei putea avea exact ce dorești la botez. Este cea mai bună soluție, pentru a evita aglomerările din atelier care ne îngreunează munca.

Dacă ești nașă la botez, vei avea nevoie de trusou de botez, lumânare, un set de hăinuțe, cruciulițe și o cutie de prima șuviță. Pentru a descoperi însemnătatea și modul lor de folosință, citește acest articol scris special pentru tine.

Dacă ești mămica bebelușului, ești responsabilă de invitații, un set de hăinuțe, mărturii și cutia de dar. Urmează acest link pentru a descoperi toate informațiile necesare!

⚠️ Botez în caz de urgență

Dacă botezul nu mai poate suporta amânare și va trebui să îl ții totuși în timpul unui post, petrecerea de după slujbă nu mai poate avea loc. În acest caz, trusoul de botez își va păstra componentele obișnuite, la fel ca și celelalte produse de care este responsabilă nașa.
Mămica bebelușului va trebui, în acest caz, să ofere mărturiile la plecarea invitaților din biserică și nu la restaurant, iar cutia de dar nu mai trebuie achiziționată.

Sperăm că ți-am răspuns la întrebările pe care ți le puneai în ultima vreme. Totodată, suntem curioși să aflăm și povestea ta: tu când vei ține botezul? Vei aștepta să treacă cele 40 de zile? Ai alte detalii care ar putea completa articolul nostru? Scrie-ne un comentariu mai jos, îți răspundem rapid!

12 comentarii despre “Se fac Botezuri în Post? Iată ce Spune Preotul

 1. Buna ziua,

  Se poate organiza un botez cu petrecere imediat dupa Postul Pastelui, in a doua parte a lunii aprilie? Nu stiu daca este ceva ce tine de regiune (ma intereseaza pentru Cluj-Napoca) sau general valabil. Multumesc!

  1. Bună, Cristina! Ne bucurăm tare mult că ne-ai scris pentru a fi sigură că botezul are loc în perioada potrivită. Se poate organiza botezul cu petrecere oricând după Postul Paștelui, cât timp nu coincide cu alte zile de post sau sărbători sfinte. Ar fi trebuit organizat botezul fără petrecere DOAR dacă avea loc în Postul Mare, însă nu este și cazul tău. Nu uita să iei legătura cu preotul pentru detaliile care fac diferența! Dacă mai ai nevoie de lămuriri sau dacă vrei să comanzi articole de botez, suntem la dispoziția ta! 🙂

 2. Se poate organiza botezul imediat după postul Crăciunului? Dacă poate cineva sa îmi răspundă, va rog foarte mult. Mulțumesc frumos.

  1. Bună, Georgiana! Din informațiile noastre, nu este recomandată organizarea botezului imediat după Crăciun, chiar dacă nu mai este perioadă de post. În principiu, nu se fac botezuri între Crăciun și Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie), deoarece se consideră că o astfel de petrecere ar reprezenta o abatere de la sfințenia acelor zile. Cel mai indicat ar fi să discuți cu un preot pentru a te asigura de acest lucru. Toate cele bune!

  1. Bună Mădălina! Îți mulțumim pentru comentariul tău. Postul Paștelui începe pe 11 martie 2019 și se termină pe 27 aprilie, a doua zi fiind Învierea Domnului. Poți face botezul fără probleme până pe 11 martie – dacă, totuși, ești nevoită să depășești această dată, poți organiza botezul în mod normal însă fără petrecerea de după. Aceasta este doar recomandarea noastră, noi te sfătuim să iei legătura cu preotul care va boteza bebelușul pentru că acesta știe cel mai bine și tot el decide dacă va face sau nu botezul. Toate cele bune și, dacă ai nevoie de noi, te așteptăm cu un telefon la 0765 600 700!

 3. Bună ziua,

  Am vorbit la Biserica pentru a face botezul în Postul Paștelui, cu o săptămână înainte de Înviere. Pot da o masa dupa botez? (O masa cu meniu a la carte, pentru a se putea comanda de post; Fără muzica si dans).

  Vă mulțumesc,
  Raluca

  1. Bună Raluca! Teoretic, dacă dorești să organizezi o masă cu toți invitații după botez ar trebui procedat cum ai menționat și tu – fără muzică sau dans, având în vedere că vom fi în post și, mai mult, atât de aproape de Săptămâna Luminată. Totuși, noi credem că atmosfera nu va fi una tocmai plăcută fără aceste două elemente și ți-am recomanda să mai amâni botezul puțin, pentru a-l celebra pe bebe așa cum trebuie. Noi te sfătuim să iei legătura cu preotul rapid pentru a confirma și cu el că poți ține masa de după botez fără muzică sau dans, dacă trebuie neapărat înainte de Paște. Ideal ar fi să mai amâni puțintel evenimentul, ca toată lumea să se simtă bine. Dacă mai ai nelămuriri suntem aici! 🙂

 4. Buna ziua!va rog sa ma ajutați cu un sfat!am programat botezul fetiței pe 22iunie(începutul postului de Sf Petru) chiar fără sa realizam acest lucru decât acum câteva zile!ce sa facem?am vb cu câțiva preoți și au zis k este ok și cu petrecerea după !cum sa facem?sunt toate planificate !ii pacat daca totusi preotul este de acord????muktumesc

  1. Bună, Eve! În mod obișnuit, conform obiceiurilor românești, nu se fac botezuri în perioadele de post, excepție făcând situațille speciale când bebelușul prezintă probleme de sănătate. Având în vedere faptul că deja ai discutat cu mai mulți preoți care te-au sfătuit să organizezi botezul fără probleme, atunci poți merge pe mâna dumnealor. Nu putem contesta dezlegările date de preoți, deoarece aceștia sunt cei mai în măsură să ne ajute cu cele mai bune sfaturi. Mai poți încerca să discuți și cu alți preoți, ca să te convingi dacă într-adevăr nu este nicio problemă. În ceea ce privește articolele de botez, dacă ai nevoie de mai multe detalii, noi suntem aici pentru a te ajuta cu orice sfat legat de alegerea și asortarea acestora!

 5. Buna ziua, am programat botezul bebelusului pe 14.09.19, astăzi am aflat ca este post ( cu 2 zile inainte) preotul nu ne a zis nimic, este ok? Multumesc frumos!

  1. Bună, Nicoleta! Într-adevăr, pe data de 14 septembrie creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci și este zi de post, trecută cu roșu în calendar. Având în vedere faptul că evenimentul de creștinare a micuțului vostru a fost deja programată, iar preotul nu a zis nimic la momentul respectiv, vă recomandăm să țineți doar ceremonia religioasă, nu și petrecerea de după, aceasta nefiind recomandată în astfel de situații, conform legilor bisericești. Cel mai bine ar fi să discuți totuși cu preotul pentru un răspuns avizat. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *