Coș

0 items in total

Niciun produs în coș.

Trusou Trifoi

Credințe populare și superstiții legate de botez

Știi zicala din popor: ”Câte bordeie, atâtea obiceie”? Cam tot atâtea superstiții există și în legătură cu botezul. Nunta, nașterea și botezul au fost întotdeauna privite ca momente de răscruce în viață, iar multe amănunte din jurul acestor evenimente au fost bănuite de a avea ”darul” de a prevesti destinul mirilor ori soarta nou-născutului. Superstițiile variază: de la o zonă a țării la alta, în funcție de ocupațiile de bază ale membrilor familiei, de starea lor socială, de relațiile cu comunitatea și de vremurile în care își duc traiul.

Am cules pentru tine câteva dintre cele mai răspândite credințe populare despre botez și ți le prezentăm mai jos. Este bine să știi despre ce este vorba; chiar dacă tu nu crezi în superstiții, e posibil ca mama, soacra, mătușa sau verișoara cumnatei să vrea neapărat să țineți cont de una sau de alta dintre acestea.

Fașa de mir. Se spune că trebuie să aibă dimensiuni ”potrivite”. Nici prea lungă, fiindcă bebelușul proaspăt creștinat se va căsători prea târziu și nici prea scurtă, fiindcă nunta va surveni prea devreme! Poți alege liniștită orice trusou de botez din oferta Atelierelor Andini (CLICK AICI pentru vizualizare), fiindcă noi am inclus fașă de mir de dimensiuni optime.

Între slujba de botez și băița de a doua zi, copilul nu trebuie pupat, fiindcă ”i se ia mirul”. Se mai zice că nici nu trebuie să fie strigat pe nume, din aceeași pricină. După părerea noastră, ambele indicații sunt destul de practice: bebelușul este obosit după atâta tevatură și mai bine îl lăsați să se odihnească în liniște.

Băița de a doua zi se mai numește și ”ieșirea din mir”. Cele mai multe superstiții sunt legate de cădița pentru îmbăiere, sub care se pune o carte, pentru ca micuțul să fie învățat, iar în apă se adaugă:

  • flori sau petale de flori, să-i aducă frumusețe;
  • bani și obiecte din aur, să fie bogat;
  • apă sfințită, să aibă sufletul pur;
  • un ou, să-i dea sănătate;
  • pietre, să fie puternic;
  • busuioc, să miroasă frumos;
  • o potcoavă, să-i aducă noroc;
  • un fulg, să fie ușor și sprinten;
  • un strop de miere, să fie dulce la vorbă și la chip;
  • o floare sau o măciulie de mac, să aibă somnul liniștit;
  • romaniță și busuioc, să crească repede și să fie sănătos;
  • un inel, ca să aibă părul buclat.

Acestea sunt cele mai întâlnite obiecte cu semnificație predictivă care se pun în apa de scaldă pentru băița de a doua zi. Unii mai adaugă lapte (tot pentru frumusețea chipului), ardei iute (nu este limpede pentru ce, dar noi nu recomandăm, deoarece poate fi iritant), sare, orez, grâu și multe altele, care au totuși aceleași funcții ca alte elemente enumerate în lista noastră (aduc prosperitate, viață lungă, sănătate).

Sfatul nostru: alege obiectele în funcție de semnificația dorită, dar ai grijă să le dezinfectezi și să nu fie agresive pentru pielea bebelușului. Dacă acestea sunt contaminate cu microbi ori irită pielea, intenția de a-i aduce micuțului sănătate și chip frumos nu va fi suficientă. Folosește-ți imaginația și alege bunăoară un mărțișor ori un medalion în formă de potcoavă sau trifoi cu patru foi, în loc să scufunzi în cădiță o potcoavă adevărată, coclită și ruginită. Dezinfectează monedele, pietrele și celelalte obiecte, iar plantele și grânele să fie cât mai proaspete, păstrate în condiții optime de igienă.

 

Superstiții strămoșești care azi ni se par amuzante

Marele nostru folclorist, Artur Gorovei (1864 – 1951), a cules multe credințe populare legate de botez în volumul Credinți și superstiții ale poporului român. Am selectat pentru tine câteva care ni s-au părut amuzante, privite cu ochii de azi. Titlurile ne aparțin.

Lumânare Botez Red Bow -1

Norocos precum… oaia!

”Întorcându-se cumătrul cu finul deja botezat de la preot și intrând cu el în casă, îl pune pe masă, pe lâna unui cojoc de oaie, ca copilul crescând mare să aibă cinste cum are masa în casa omului, să aibă noroc la oi, să aibă atâta noroc la toate, câtă lână are oaia, și să fie așa de norocos ca și ea.” Straja, Bucovina (327).

Factor de protecție solară

”Cârpele unui copil să nu se usuce la soare, până nu e botezat, căci se pârlește când va umbla prin soare.” (864).

Un papă-lapte pentru restul vieții?

”Copilul, până la botez, nu trebuie lăsat singur în casă, căci vine dracul și-l înlocuiește cu unul ce este moale, și crește până la bătrânețe tot moale, de trebuie alăptat și legănat toată viața.” Moldova (865).

Lumânări de botez pentru somn liniștit

Despre lumânările de botez decorate cu flori, Artur Gorovei notează: ”Dintre aceste flori nu se poate să ieie cineva vreuna, căci se crede că i se ia respectivului copil somnul.” – Bucovina (324). Ca mămică sau ca nașă, poți contracara superstiția alegând o lumânare de botez decorată cu tul (CLICK AICI și vezi oferta), de la care este imposibil să ia cineva flori!

Hăinuțe de botez pentru bebeluși mândri

”Când o femeie coasă cămeși și ața din ac se încurcă, cel ce va purta cămeșa are să fie fudul cu ea.” (131). Talentatelor cusătorese de la Atelierele Andini rareori li se încurcă ața în ac. De aceea, probabil, hăinuțele și accesoriile de botez (CLICK AICI și vezi oferta) sunt motiv de mândrie mai ales pentru familie și nași. Bebelușii vor fi bucuroși să descopere peste timp ce costumașe fermecătoare au purtat, dar deocamdată, la botez, vor fi fericiți că materialele sunt moi și modelele confortabile.

 

Dacă te-a interesat acest articol, poți afla mai multe detalii din alte texte de pe blogul nostru, cum ar fi Botezul la români – obiceiuri şi tradiţii sau Semnificația obiectelor folosite la botez în tradiția românească.

Trimite articolul către un prieten

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Email
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Suport la Telefon

0765 600 700

de luni până vineri în intervalul 9 - 18


Am participat la peste 10.000 de evenimente și am făcut fericiți mii de părinți și nășici!

Te ajutăm cu drag în alegerea produselor potrivite pentru evenimentul tău rapid și simplu, direct pe Whatsapp! Completează datele de mai jos și intră chiar acum în contact cu noi!

Ești mămică sau nășică? *



Bebelușul este *



Data botezului *


Tematica *