Coș

0 items in total

Niciun produs în coș.

Trusou Botez Trifoi cu 4 foi333

Ce articole sunt obligatorii la botez?

Cum probabil vă imaginați, mulți dintre clienții magazinului nostru online sunt viitoare mămici sau nășici interesate de organizarea unui botez frumos pentru finuțul sau bebe-ul lor. Uneori se strecoară și câte un viitor naș sau tătic – dar nu foarte frecvent, pentru că organizarea botezului la noi este, la fel ca multe alte evenimente – în sarcina doamnelor și a domnișoarelor, care iau cele mai multe dintre deciziile pe această temă.

Dintre mămici și nășici, cum e și firesc, unele sunt mai experimentate într-ale botezului, altele mai puțin, iar unele se află chiar pentru prima dată în viață în acest context. Suntem convinși că acestea din urmă și-ar dori un pic de ajutor, pentru că una dintre primele întrebări pe care ți le pui, mai ales după ce ai văzut oferta variată de obiecte și articole din magazinele de profil este: care dintre aceste articole sunt obligatorii la un botez și care nu?

Răspunsul depinde de perspectiva din care te raportezi la eveniment. De exemplu, din perspectiva ceremoniei religioase avem câteva lucruri care nu pot lipsi de la un botez sub nicio formă – vom vorbi despre acestea mai jos in cuprinsul articolului.

Din perspectiva petrecerii de la restaurant, în schimb, lucrurile sunt mult mai flexibile. Adevărul este că poate cu excepția invitațiilor, a cardurilor de masă și a mărturiilor, nimic altceva nu este cu adevărat obligatoriu pentru restaurant. Vom vedea însă că exigențele lumii moderne în care trăim au impus utilizarea altor câteva lucruri din acest punct de vedere.

În mod similar, pentru băița de a doua zi, ABSOLUT necesar este doar un set de două prosoape și un săpun – restul reprezentând doar articole opționale.

Totuși – tinere, iubitoare de frumos și modern cum sunt multe dintre mămicile și nășicile noastre, ele nu vor și de fapt nici nu trebuie, pe bună dreptate, să marcheze un eveniment atât de important din viața lor și a bebelușului sau finuțului lor prin doar strictul necesar.

Așa că fără multe alte discuții, intrăm direct în subiect: ce articole sunt obligatorii la botez?

DACĂ EȘTI MĂMICĂ…

… cea mai importantă parte a botezului pentru tine, dincolo de implicarea emoțională în tot ceea ce ține de eveniment, va fi petrecerea de la restaurant. Vei mai fi însă implicată și în ceremonia de la biserică și în băița de a doua zi.

Astfel, pentru ceremonia religioasă, obligatorii pentru tine vor fi HĂINUȚELE DE BOTEZ cu care micuțul trece pragul bisericii. Tradițional, acestea pot fi decorate în nuanțe de roz dacă ai o fetiță, sau în nuanțe de albastru dacă ai un băiețel. De asemenea, trebuie să iei în calcul perioada anului în care are loc botezul, pentru că nu vrei ca micuțul tău să sufere de căldură vara sau să îi fie frig iarna. De aceea vei alege setul de hăinuțe în funcție de anotimp. Până aici este simplu.

Mai complicat este însă când vine vorba să alegi din varietatea de hăinuțe de botez care există acum pe piață. În ultimii ani a apărut tema botezurilor tematice, de aceea s-ar putea să vrei să iei în calcul opțiunea unui costumaș cu un anumit specific – marinăresc, sau princiar, sau pur și simplu „sobru” – pentru că, nu-i așa, nimic nu e mai haios și mai impozant ca un bebe în frac, cu papion la gât sau crăvățică, cămașă albă și pantalonași și pantofi asortați. Dacă ești în căutare de inspirație, îți recomandăm secțiunea specializată de hăinuțe pentru botez a magazinului nostru, pe care o poți consulta dând CLICK AICI.

Tot în timpul ceremoniei religioase este necesar să ai la tine, ca o mămică grijulie ce te afli, CUTIUȚA PENTRU PRIMA ȘUVIȚĂ. Când o cumperi, gândește-te că o vei păstra mulți ani de aici încolo și că va trebui să-ți trezească întotdeauna amintiri frumoase. Ca să nu mai vorbim că sigur, peste câtiva ani, când va începe să exploreze prin locuință, micuțul tău sigur va da peste ea – motiv pentru care ar trebui să te asiguri și că ai cumpărat o cutiuță trainică. Noi suntem mari meșteri când e vorba de cutiuțele pentru prima șuviță – sunt printre obiectele noastre preferate, de aceea avem întotdeauna o colecție întreagă la dispoziția oricărei mămici care ne trece pragul. Dacă ești una dintre ele, le poți vedea pe toate cu un simplu CLICK AICI.

Pentru că tot suntem la capitolul ceremoniei religioase, vom face și o scurtă trecere în revistă a obiectelor considerate opționale pentru acest moment, dar care pot adăuga un plus de intimitate momentului.

 

De exemplu, relativ recent a apărut moda decorării bisericii cu ocazia botezului. Nu te speria, nu se așteaptă nimeni de la tine să fii pregătită pentru executarea unor fresce noi, dar toți cei care vor participa la ceremonie vor fi și mai plăcut impresionați dacă pe trepte vor păși pe un covor roșu sau dacă din loc în loc se vor afla stâlpi îmbrăcați în tul și flori care să le ghideze drumul, sau – și mai bine – dacă vasul folosit la botez – numit cristelniță – ar fi decorat cu flori și lumânări. Gândește-te că o singură dată micuțul tău trece prin acest moment. De ce să nu fie unul de excepție, de care să-și poată aminti cu plăcere peste ani privind la fotografii?

Este adevărat că dacă nu ai un buget care să includă de la început și aceste aspecte, s-ar putea să fii tentată să le treci cu vederea. Dacă însă ți le dorești, poți încerca să discuți cu nașii și să vezi dacă sunt deschiși la ideea de a prelua și ei o parte din obligațiile financiare care decurg de aici. Nu puține au fost cazurile în care aceștia au preluat integral acest aspect, considerând de datoria lor să cumpere acestea obiecte.

Pentru momentul petrecerii de la restaurant va trebui să te concentrezi pe câteva aspecte importante unde lucrurile pot fi scăpate cu ușurință de sub control dacă nu sunt abordate în avans și cu seriozitate: invitațiile, card-urile de masă și mărturiile.

 

INVITAȚIILE – sunt absolut obligatorii. Poate cu excepția cazului în care organizezi o petrecere intimă, cu doar cei foarte apropiați, caz în care vei obține confirmările de participare telefonic sau față în față. Dacă organizezi însă un eveniment cu mai mult de 4 – 5 invitați, invitațiile devin obligatorii. Ca un aspect practic de menționat este că ele trebuie trimise cu cel puțin o lună înainte de eveniment, pentru a nu da naștere unor situații în care invitații să refuze cu părere de rău participarea din pricina unor angajamente deja existente. Trimițând invitația cu o lună înainte te asiguri că toată lumea are timp să-și aranjeze agenda astfel încât să poată fi prezentă. Ideile de design și text trebuie căutate chiar mai înainte, de aceea te sfătuim să începi în pagina noastră specializată, pe care o poți accesa AICI.

 

CARDURILE DE MASĂ – de asemenea sunt obligatorii, cu excepția cazului în care participă doar câțiva prieteni apropiați și vă puteți așeza cu toții în jurul unei singure mese. Chiar și atunci însă ele vor fi necesare, pentru că în orice grup, oricât de apropiat, există simpatii și antipatii ce nu trebuie zgândărite inutil. Card-urile vor indica locul fiecărui invitat la masă pe baza finei tale cunoașteri a relațiilor în care fiecare se află cu fiecare, iar toată lumea se va simți astfel excelent.

MĂRTURIILE – sunt nota de final a momentului de la restaurant. Practica recentă recomandă două metode de oferire a mărturiilor: fie de la bun început, când invitații să așează la masă și fiecare găsește în dreptul său pe masă un astfel de obiect, fie la plecare – metodă mai puțin recomandată deoarece există riscul ca unii oaspeți să se retragă mai devreme iar tu să pierzi momentul din diferite motive. Dacă am fi în locul tău, am recurge la prima metodă de fiecare dată. De asemenea, dacă am fi în locul tău și ne-am afla în căutare de idei despre că să oferim oaspeților în dar ne-am uita și în secțiunea dedicată mărturiilor de pe site-ul nostru, care poate fi accesată AICI.

Cum am procedat și în cadrul prezentării obiectelor necesare ceremoniei religioase, trecem pe scurt în revistă și obiectele ce pot fi considerată opționale vizavi de petrecerea de botez.

 

Dintre acestea, prima este CUTIA DE DAR. Folosirea ei variază de la o regiune geografică la alta. În anumite regiuni era considerat de rău augur să oferi bani cash în dar unui nou-născut. În alte zone însă, din considerente ce ordin practic ale vieții contemporane, prezența cutiei de dar constituie mai degrabă regula decât excepția. Cutiile de dar pot fi fie simple, fie decorate tematic, în mod similar cu hăinuțele și întregul decor al evenimentului. Pentru idei, simte-te liberă să treci în revistă oferta noastră, disponibilă AICI.

 

 

Tot caracter opțional are și CAIETUL DE IMPRESII. Aici, musafirii pot lasă diferite amintiri sub formă de urări sau impresii din timpul ceremoniei religioase sau al petrecerii de la restaurant. Un astfel de caiet se poate dovedi deosebit de simpatic peste ani, când vrei să-ți amintești cine a venit la petrecere și cum s-a distrat. Caietul este oarecum similar oracolelor folosite în școală, cu deosebirea că nu au rubrici prestabilite sau întrebări la care e obligatoriu să se răspundă. Atelierele Andini au pregătit o ofertă generoasă și în această direcție.

DACĂ EȘTI NĂȘICĂ…

…lucrurile sunt un pic mai complicate, mai ales în etapa ceremoniei religioase. Va trebui să treci și tu, în mod obligatoriu, prin etapa alegerii unui set de hăinuțe pentru noul tău finuț. Faci asta pentru că, odată primit între creștini, micuțul are nevoie de haine noi care să simbolizeze această transformare. Recomandările făcute mămicilor în acest sens sunt valabile și pentru tine.

Dacă vrei însă să fii cu totul specială la acest capitol, te poți opri asupra unui TRUSOU DE BOTEZ. Un trusou este practic un set de obiecte alcătuit din hăinuțe, pânză de mir și fașă, sticluță de mir, două prosoape, săpun și o cutia personalizată cu numele finuțului, eventual decorată tematic, în care toate acestea se duc la biserică pentru ceremonie. Ulterior, cutia de trusou se poate folosi pentru păstrarea jucăriilor sau a altor obiecte cu valoare sentimentală de la eveniment. Avantajul unui trusou este că include din start tot ce ai nevoie pentru ceremonia religioasă și elimină astfel riscul de a lăsa, din greșeală, ceva pe dinafară. Atelierele Andini au în permanență câteva trusouri pregătite pe care te invităm să le vezi AICI.

LUMÂNĂRILE DE BOTEZ – sunt poate cel mai important lucru pe care nașii îl aduc la ceremonia religioasă. Prin simbolistica lor, acestea au un rol central în timpul ceremoniei – toată lumea le privește și le admiră, iar în lipsa lor botezul practic nu poate avea loc. De aceea e bine să te documentezi din timp cu privire la opțiunile disponibile. Modelele sunt dintre cele mai variate, mergând de la lumânări simple, de ceară albă, decorate cu flori și tul, până la modele complicate, din ceară sculptată, cu elemente decorative arhitecturale. Ai de unde alege, așa că nu mai sta pe gânduri și vezi ce ți-ar plăcea și ar fi mai potrivit din colecția noastră de lumânări de botez ce poate fi consultată AICI.

Absolut obligatorii pentru botez sunt CRUCIULIȚELE care se prind în pieptul participanților la ceremonia religioasă de la biserică. Vei vrea să le achiziționezi din timp pentru a te asigura că sunt suficiente disponibile pentru toți invitații iar dacă nu, pentru a permite aprovizionarea magazinului cu un stoc proaspăt, din același model. Colecția noastră de cruciulițe de botez poate fi consultată AICI.

Aici se încheie lista obiectelor obligatorii. Printre opționalele-obligatorii din unele zone ale țării se numără și o bijuterie pentru a oferi în dar finuței sau finuțului. Dacă e fetiță vor fi cercei, dacă e băiețel va fi un lănțișor.

Sperăm că acest articol amplu a răspuns principalei întrebări pe care ți-o pui ca mămică sau nășică în pregătirea unui botez. Dacă afli și de alte lucruri obligatorii la botez, poate din alte regiuni ale țării, dă-ne de știre într-un comentariu și vom actualiza lista.

Până atunci, pregătiri plăcute și cu spor!

Trimite articolul către un prieten

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Email
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Suport la Telefon

0765 600 700

de luni până vineri în intervalul 9 - 18


Am participat la peste 10.000 de evenimente și am făcut fericiți mii de părinți și nășici!

Te ajutăm cu drag în alegerea produselor potrivite pentru evenimentul tău rapid și simplu, direct pe Whatsapp! Completează datele de mai jos și intră chiar acum în contact cu noi!

Ești mămică sau nășică? *Bebelușul este *Data botezului *


Tematica *