Coș

0 items in total

Niciun produs în coș.

Costumas Botez Summer Time 11

Băița de a doua zi

Cel mai important lucru de știut (și care o să te bucure cu siguranță, ca mămică sau nășică) este că ai deplină libertate: băița de a doua zi este un obicei laic și nu există prevederi ale canoanelor bisericești care să facă vreo referire la ea. Este o frumoasă tradiție, iar nimic nu este obligatoriu.

Pentru a-ți oferi acest articol, am stat de vorbă cu 3 preoți care sunt totodată părinți și i-am întrebat care sunt recomandările lor pentru mămicile și nășicile care ne urmăresc site-ul. Am aflat cum au decurs băițele de a doua zi ale pruncilor din familiile lor. Îți prezentăm mai jos informațiile esențiale.

Costumaș Botez Summer Time

Băița de a doua zi este o tradiție populară fără legătură cu prevederile bisericești, un eveniment frumos de familie

Aceasta nu înseamnă deloc că preoții nu sunt de acord cu practicarea acestui obicei: dimpotrivă, fețele bisericești cu care am luat legătura consideră că este un frumos eveniment de familie care reunește o dată în plus nașii, prietenii și rudele apropiate în jurul bebelușului proaspăt creștinat, un nou motiv de bucurie, cu gânduri frumoase și urări de bine aduse copilului, părinților, nașilor și tuturor celor care participă.

Contrar unor idei vehiculate pe internet, băița de a doua zi nu înseamnă ”ieșirea din mir”

Din punct de vedere bisericesc, mirungerea este confirmarea botezului, deci nu poate exista o ”ieșire din mir”, care ar însemna contrazicerea botezului. Cum spuneam: biserica nu prevede niciun fel de indicație legată de băița de a doua zi.

Trusou Botez Donald The Duck 1Trusou Botez Donald The Duck

Băița de a doua zi reunește femeile din familie în jurul bebelușului

Băița de a doua zi se petrece acasă la familia bebelușului proaspăt botezat sau acasă la nași. Se invită rudele apropiate și cei dragi, se organizează o mică petrecere de familie. De obicei, numai femeile participă la acțiunea propriu-zisă. Rolul principal îl are nașa, care îmbăiază copilul într-o cădiță în care se pun obiecte cu conotații simbolice: bani pentru a-i aduce pruncului bogăție, petale de flori pentru frumusețe ș.a.m.d., iar sub cădiță se așază o carte, pentru a ieși învățat.

Obiceiul băiței de a doua zi se aseamănă cu vechea credință despre ursitoare

Nașa, mama, bunicile și prietenele sau rubedeniile feminine își asumă rolul simbolic al ursitoarelor. În timp ce bebelușul este îmbăiat, ele îi adresează urări de sănătate, viață lungă, noroc, prosperitate ș.a., cel mai adesea pe măsură ce obiectele cu conotații simbolice sunt introduse în cădiță.

Costumaș Botez River

Un fel de prelungire a botezului în spațiul laic

Se mai obișnuiește ca în timpul băiței de a doua zi să se reaprindă lumânarea de la botez, iar după băiță să se ungă copilul cu uleiul sfințit folosit la slujba din biserică, tot în forma crucii. Femeile participante rostesc o rugăciune pentru bebeluș, apoi micul ceremonial ia sfârșit. Urmează darurile simbolice, la care contribuie și bărbații, apoi felicitările, urările și masa, în timpul căreia se ciocnește în sănătatea copilului și a familiei extinse: naturală și spirituală.

Daruri cu valoare simbolică și amintiri frumoase

Evident că nici acest eveniment de familie nu va fi lipsit de fotografii care să imortalizeze momentele principale. Participanții pot oferi bani, bijuterii cu formă simbolică, cadouri mai personale (CLICK AICI), cum ar fi pături pentru bebeluși, rame foto, albume de fotografii și altele. Cu ocazia acestui eveniment, poți crea o nouă secțiune în caietul de impresii (CLICK AICI) în care participanții să scrie urările pentru cel mic și impresiile de la petrecerea voastră.


Caiet Impresii și Amintiri Happy Baby

Contează buna înțelegere, pacea și bucuria

Obiceiul băiței de a doua zi este bazat pe tradiții populare ce variază puternic de la o regiune la alta a României. Nașa va deține informații din zona din care provine, mama soacră va ști alte obiceiuri, cumnata va insista că știe că ”mai trebuie făcut ceva”. Nimic nu trebuie făcut neapărat, dar ceea ce contează este atmosfera de pace și bucurie, așa că încearcă să pui de acord toate femeile implicate și dă-le ocazia să contribuie cum vor și cu ce pot la acest mic ceremonial.

Rama Foto Family Time (1)Ramă Foto Family Time

Concluzii

În concluzie, băița de a doua zi este un eveniment de familie, fără legătură cu practicile bisericești și care este el însuși opțional. Este o frumoasă tradiție românească ce adună familia și prietenii apropiați, cu bucurie și urări de bine, în jurul copilului proaspăt creștinat. Mama și nașa sunt organizatoarele și pot fi oricât de creative doresc în desfășurarea ceremonialului, în care trebuie să domnească buna înțelegere și bucuria.

Sperăm ca articolul nostru să îți fie de folos și să ai un eveniment fericit!

Dacă te-a interesat acest articol, îți recomandăm să citești și:

Dacă ai nelămuriri sau dorești informații suplimentare, scrie-ne folosind rubrica de contact (CLICK AICI) sau sună-ne direct, la 0765 600 700 și vom fi încântați să te ajutăm.

Trimite articolul către un prieten

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Email
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Suport la Telefon

0765 600 700

de luni până vineri în intervalul 9 - 18


Am participat la peste 10.000 de evenimente și am făcut fericiți mii de părinți și nășici!

Te ajutăm cu drag în alegerea produselor potrivite pentru evenimentul tău rapid și simplu, direct pe Whatsapp! Completează datele de mai jos și intră chiar acum în contact cu noi!

Ești mămică sau nășică? *



Bebelușul este *



Data botezului *


Tematica *