Coș

0 items in total

Niciun produs în coș.

Lumânare Botez Green Baby Bear 019 69

Informații utile despre slujba de botez

Ca proaspătă mămică, mai ales la primul botez, nu știi aproape nimic despre ce presupune slujba de creștinare a copilului și ești derutată. Nici la al doilea botez nu e neapărat mai clar, pentru că mereu se vor aduna în jurul tău personaje foarte dornice să-ți zică ele ”cum se face”, amestecând de fapt impresii de la alte astfel de ceremonii cu informații din auzite.

Pentru ca slujba de botez a copilului tău să decurgă frumos și fără incidente neplăcute, este bine să știi ce poți solicita și ce nu preotului, ce e bine și ce nu e bine să faceți (tu, familia, nașii sau ceilalți participanți). Preoții sunt prin natura meseriei oameni înțelegători și vor tolera unele extravaganțe, dar unele cerințe ale familiei legate de ceremonia botezului sunt de neacceptat, pentru că acestea contravin rânduielilor ortodoxe. Am stat de vorbă cu câțiva preoți experimentați și i-am rugat să ne dea câteva lămuriri pentru tine. Iată ce am aflat.

Slujba de botez se face numai la biserică

Creștinarea copilului se face în Casa Domnului, nu acasă sau în altă parte. Numai în situații excepționale și nefericite, când viața pruncului este în grav pericol, ca excepție, slujba de botez poate fi oficiată în spital. Familiile din diaspora, care se află la sute de kilometri depărtare de o biserică ortodoxă, sunt îndemnate să contacteze cel mai apropiat preot ortodox, care va găsi cu siguranță cea mai bună soluție. Chiar dacă acolo ar fi mai confortabil pentru familie și bebeluș, nu-i poți cere preotului să facă slujba de botez acasă.

La botez, preotul trebuie să scufunde copilul în cristelniță

Ca proaspătă mămică, este firesc să fii precaută și să ai grijă ca micuțului tău să nu i se întâmple nimic rău. Dar nu trebuie să te opui ca bebelușul să fie scufundat în apa din cristelniță cu ocazia creștinării. Nu este ca și cum ar fi aruncat într-o piscină. În plus, apa din cristelniță nu este apă obișuită, ci este agheasmă mare. Rânduiala bisericească a botezului presupune ”întreita afundare” a copilului în cristelniță, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Așadar, nu trebuie să îi pretinzi preotului să-l stropească doar pe copil pe față sau să toarne apă cu o carafă. În ochii preotului, dacă argumentezi că pruncul s-ar putea îmbolnăvi ca urmare a scufundării în cristelniță, dai dovadă de necredință în Dumnezeu. Rânduiala trebuie respectată, iar preotul va avea grijă de copil. Tu și nașa țineți prosopul și păturica la îndemână și totul va fi bine.

Paturica Pufosica - 1Păturici pentru botez

În cristelniță nu se pun ”aditivi”

Așa cum am precizat mai sus, în cristelniță nu este apă de la robinet, ci agheasmă mare. Aceasta este învestită cu mari puteri rituale, de purificare, sfințire și binecuvântare.  Dacă soacra sau mătușa ta insistă să adauge în cristelniță conținutul unor sticluțe cumpărate ca suveniruri sub denumirea de ”apă din Iordan”, bunăoară, nu o lăsa să intre în controverse cu preotul. Puteți folosi conținutul respectivei sticluțe la băița de a doua zi, care nu este reglementată de biserică. Ține departe superstițiile populare de tainele bisericii și nu pretinde ca în agheasma din cristelniță să puneți bani, bijuterii sau petale de flori. Le puteți pune acasă, la băița de a doua zi. Ritualul din biserică trebuie să rămână cel ortodox și trebuie să-l ascultați pe preot.

Lumânare Botez Green Baby Bear

Cum alegi nașii de botez?

Nașii de botez trebuie să fie îndrumătorii spirituali pe viață ai pruncului ce urmează a fi creștinat. Cei care să poată să-l îndrume, să-l sfătuiască, să-l susțină sufletește până ce va fi adult și chiar mult timp după aceea. Alege din familie sau din cercul prietenilor apropiați un cuplu căsătorit (sau o persoană necăsătorită), căreia să-i poți încredința cu încredere copilul spre îndrumare sufletească.

Fiul sau fiica ta va avea nevoie de protecție afectivă și de îndrumare spirituală tot timpul vieții, în diverse ocazii. Uneori voi, părinții, nu veți putea oferi copilului sprijin în fiecare moment, aflându-vă uneori departe ori împovărați de griji mai stringente, sau, în perioada adolescenței copilului, rebelul de el să prefere să spună altcuiva ce are pe suflet decât propriilor părinți. Și chiar dacă sunteți lângă el și știți despre ce este vorba și îl puteți îndruma, copilul se va simți mai sigur pe sine dacă va primi și a doua opinie avizată, din partea nașilor. Alege un naș, o nașă sau o pereche de nași care să poată acorda, la nevoie, tot atâta atenție și dragoste copilului tău pe cât ar acorda și copilului lor.

rtjrnmLumânare Botez Red Bow

Nașii de botez nu pot fi cupluri necăsătorite

Chiar în ipoteza în care cei doi parteneri de cuplu nu ”trăiesc în păcat”, conform legilor Bisericii, dacă aceștia devin nași ai aceluiași bebeluș, sunt rude spirituale: îi unește rolul pe care îl are fiecare față de copilul creștinat, iar uniunea dintre un bărbat și o femeie care sunt înrudiți nu este permisă, deci ei nu vor putea fi cununați. Este bine să știi asta acum, ca să nu aflați de la preot și să căutați mai târziu alți nași.

Câți nași de botez poate avea copilul?

Biserica nu specifică un anumit număr de nași, dar trebuie să înțelegi ce presupune în perspectivă rolul nașului, al nașei sau al cuplului de nași. Poți alege un naș sau o nașă, necăsătoriți și care nu intenționează să formeze un cuplu. Poți alege o pereche de oameni căsătoriți, 2 perechi, ba chiar 3 sau 4. Este totuși greu de crezut că fiul sau fiica ta se va putea baza pe foarte mulți pentru îndrumare la nevoie.

Rolul moașei copilului nu există în slujba de botez

Rolul moașei nu face parte din ritualul slujbei ortodoxe de botez. Moașa poate fi un invitat important, o persoană care a avut o contribuție majoră la venirea pe lume a bebelușului, dar slujba de creștinare este despre credință și spiritualitate, nu despre medicină obstetrică. În special în regiunea Moldovei, unii părinții pretind ca moașa să dezbrace copilul înainte de afundarea în cristelniță, dar acest rol ritualic la botez îi revine nașei sau nașului. Moașa poate fi invitată să dezbrace copilul la băița de a doua zi, eveniment laic, de familie, care nu este reglementat de prevederi bisericești, unde mama, nașii și toți participanții pot fi cât de creativi doresc, iar ritualul le aparține.

Acțiuni care trebuie făcute înainte sau după slujbă, pentru a nu o perturba

Slujba de botez este foarte importantă pentru copil și familie. De aceea te pregătești din timp și, probabil, citești acum acest articol. Tocmai pentru că este atât de însemnată, te sfătuim să împarți invitaților cruciulițele de pus în piept în curtea bisericii, înainte de începerea slujbei, pentru a nu perturba ceremonialul. La final, împarte fursecurile sau prăjiturile după slujbă.

Nu cere întreruperea slujbei de botez dacă bebelușul plânge

Din experiența ta, ca proaspătă mămică, bebelușul plânge când îi este foame. Dacă îl hrănești înainte de a veni la biserică pentru botez, nu îi va mai fi foame timp de aproximativ 3 ore. Când copilul este adus la botez după vârsta de 2 luni, va tinde să plângă din alte motive: se simte scos din spațiul pe care îl cunoștea, aude voci noi, mult mai multe și cu altă rezonanță decât până acum, percepe o mulțime de fețe noi, blitz-uri, etc. Dacă întrerupi slujba de botez pentru a-i da copilului lapte, nu rezolvi nimic. Chiar dacă pruncul va mânca și dacă nu-i este foame, doar din nevoia de a se simți din nou la sânul mamei, sunt mari șanse ca el să regurgiteze din cauza emoției și lucrurile se vor complica. Lasă slujba să continue, chiar dacă fiul sau fiica ta plânge. Ție nu ți-a venit să lăcrimezi niciodată în biserică sau într-o mulțime necunoscută, chiar adult fiind?

Prima șuviță de păstrat ca amintire

În timpul slujbei de botez, copilului i se tund câteva șuvițe de păr, în semnul și în numele Treimii. Am detaliat semnificațiile într-un articol special AICI https://www.andini.ro/ce-trebuie-sa-stii-despre-prima-suvita-ca-sa-nu-incalci-ritualul-slujbei-de-botez . Pe scurt, faptul că există un obicei laic, familial, numit tăierea moțului, nu înseamnă că practicile de acolo se pot impune slujbei de botez. La botez, pruncul este scufundat în cristelniță gol-goluț, așa cum l-a lăsat Dumnezeu, iar singura sa podoabă este părul, din care va oferi o ofrandă Bisericii. Iar această ofrandă este prețuită de Biserica Ortodoxă: șuvițele bebelușului tău vor fi puse în agheasma mare din cristelniță, care, după botez, va fi vărsată de slujitorii Domnului într-un loc special amenajat, lângă temelia bisericii. Dacă dorești neapărat, roagă-l pe preot să taie o șuviță în plus pentru familie, ca amintire.

Cutiuță Prima Șuviță Sweet FlowersCutiuță personalizabilă pentru prima șuviță de la botez Sweet Flowers

Împodobirea pruncului cu bijuterii la scufundarea în cristelniță

Așa cum am spus în capitolul anterior, copilul trebuie să intre în cristelniță gol-goluț, așa cum l-a lăsat Dumnezeu, iar singura sa podoabă trebuie să fie părul, din care preotul va tunde puțin pentru a oferi Bisericii un dar simbolic din partea pruncului. Bijuteriile nu au de-a face cu spiritualitatea momentului creștinării și nu pot fi introduse în cristelniță, dar după slujba de botez, nimic nu te împiedică să-i oferi copilului orice podoabe dorești. Dacă vrei să incluzi bijuteriile într-un ritual, o poți face cu ocazia băiței de a doua zi.

Recomandări finale

Ține cont de informațiile noastre și întreabă-l pe preot din timp ce trebuie să facă părinții și nașii pentru ca slujba de botez să decurgă cât mai bine. Dacă ai solicitări suplimentare, întreabă-l pe paroh dacă ar fi posibile.

În rest, orice ți-ai dori să se întâmple la botez în biserică și nu se poate îndeplini atunci din cauza rânduielilor ortodoxe, poți pune în practică la băița de a doua zi, când tu, nașa și toate femeile din familie care doresc să se implice puteți fi oricât de creative.

Dacă te-a interesat acest articol, s-ar putea să te intereseze și recomandările noastre de aici:

Suntem siguri că vei avea un botez minunat. Dacă ai nevoie de recomandări suplimentare, scrie-ne folosind rubrica de CONTACT (CLICK AICI) sau sună-ne direct, la 0765 600 700.

Trimite articolul către un prieten

Facebook
WhatsApp
Pinterest
Email
Telegram

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Suport la Telefon

0765 600 700

de luni până vineri în intervalul 9 - 18


Am participat la peste 10.000 de evenimente și am făcut fericiți mii de părinți și nășici!

Te ajutăm cu drag în alegerea produselor potrivite pentru evenimentul tău rapid și simplu, direct pe Whatsapp! Completează datele de mai jos și intră chiar acum în contact cu noi!

Ești mămică sau nășică? *



Bebelușul este *



Data botezului *


Tematica *